НАШ ТЕЛЕГРАМ

Повідомлення в блозі

З Днем Соборності, Україно!
Новини

З Днем Соборності, Україно!

Соборність означає для нас надзвичайно багато. І не лише тому, що походження цього слова безпосередньо пов’язане з християнським вченням та походить від старослов’янського «съборъ», тобто збори, зібрання. Не лише тому, що Церква Христова є Вселенською (Καθολική) Церквою, а за слов’янським перекладом Символу віри, який дійшов до нас від святих Кирила і Мефодія, – Соборною. Не лише тому, що соборність – богословське поняття, яке означає єдність, цілісність Церкви, об’єднання всіх її членів під її Головою – Господом нашим Ісусом Христом. Для нас, українців, соборність означає й історичний факт державного єднання, коли 101 рік тому на площі перед Собором святої Софії – храмом, який уособлює духовну єдність та велич княжої Київської держави – урочисто проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу.

Згадуючи ті події та ціну, яку було заплачено, і яку ми нині змушені платити за право жити у незалежній державі, маємо найперше зробити висновок: наша сила – в єдності! Не розділені, а об’єднані вірою, любов’ю і прагненням кращого майбутнього для України, з Божою допомогою ми здатні подолати багато труднощів і перепон, перемогти ворога і нарешті здобути справедливий мир. І лише в єдності ми здатні його зберегти.

Тож бажаю всім нам мудрості від Бога, зваженості у рішеннях, розсудливості та далекоглядності, щоби власними діями не похитнути наш спільний дім – Україну, а зміцнити його. Сьогодні помолімося разом за єдність нашого народу, держави та одного з її наріжних каменів – Української Православної Церкви!

Джерело Митрополит Епіфаній

Схожі записи

Новини

З Днем Соборності, Україно!

Особливий день 22 січня 1919 року навіки закарбований в історії нашого волелюбного народу як велике національне свято. Саме в цей день було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

День Соборності знаменує собою здійснення віковічних мрій багатьох поколінь українців. Адже соборність нашої держави означає не тільки цілісність нашої землі, а й духовну єдність та спільні прагнення на шляху до розбудови квітучої України. Сьогодні, як ніколи, необхідна взаємна готовність працювати над тим, щоб у нашому спільному домі панували мир, закон і благополуччя, невіддільна від почуття національної свободи та гідності.

Дозвольте побажати усім вам здоров’я та благополуччя, миру й добробуту, мудрості і почуття єдиної родини. Нехай Всемилостивий Господь щедро благословить кожного українця, а Пречиста Діва Марія візьме усіх нас під свій Материнський Покров!

Схожі записи