Протоієрей Роман Будзинський закликає до справжнього внутрішнього перетворення у другу неділю Великого посту. Він нагадує, що покаяння має бути не лише зовнішнім знаком, але й справжнім внутрішнім перетворенням, яке потребує зусиль змінити не лише поведінку, але й думки, вірування та переконання. Отець-настоятель, закликає до звернення до Бога з молитвою про силу та визнання помилок, а також до допомоги іншим людям у їхній духовній подорожі та покаянні. Духовний лідер закликає до зміни життя відповідно до заповідей Божих та до молитви за покаяння всього світу.

Перетворення покаяння: зміна не тільки поведінки, але й думок та переконань

Дорогі брати та сестри у Христі,

Сьогодні, в другу неділю Великого посту, ми розмірковуємо про покаяння та зміну нашого життя відповідно до заповідей Божих. В цьому сенсі, наша сучасна дійсність нагадує нам покаяння розслабленого з Євангельського читання.

Іноді ми можемо забувати, що покаяння не є лише зовнішнім знаком, але має бути справжнім внутрішнім перетворенням. Інакше кажучи, ми маємо докласти зусилля змінити не лише нашу поведінку, але й наші думки, вірування та переконання. Ми повинні зректися гріха та прагнути жити відповідно до заповідей Божих.

Також, ми повинні бути свідомі того, що це може бути важко, але з допомогою Божої благодаті, можемо досягти покаяння та відновлення нашого життя. Тому звертаючись до Бога з молитвою про силу та визнання наших помилок, ми робимо крок до змін свого життя у відповідності до Його заповідей.

Але не лише наші дії повинні змінюватися, але й наші стосунки з іншими людьми. Ми повинні допомагати іншим людям у їхній духовній подорожі та покаянні, бути прикладом для них, ділитись нашим досвідом та підтримувати їх у їхньому зусиллі стати кращими православними.

Отже, я закликаю вас, дорогі брати та сестри, не дозволяти своїм гріхам управляти вашим життям. Зробіть перший крок до покаяння, визнайте свої помилки, зверніться до Бога та змініть своє життя відповідно до Його заповідей. Нехай цей Великий піст стане часом перетворення та відновлення нашого духовного життя, і допоможе стати кращими християнами та людьми. Молімося разом за наше покаяння та за покаяння всього світу, щоб мир та любов Христові відзеркалювалися у наших життях. Амінь.

З проповіді настоятеля храму св. Жінок-Мироносиць автокефальної УПЦ/ПЦУ с.Почапинець
протоієрей Роман Будзинський
12.03.2023 р.Б.

Джерело – Парафія жон-мироносиць ПЦУ