15 років тому Українська Церква канонізувала та додала до списку святих видатну постать – мудрого правителя держави Київської, князя Ярослава Володимировича, відомого як Мудрий. Цього року виповнюється 1040 років з дня його народження. Ярослав був другим сином святого рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя Руси-України. З його правлінням пов’язують справжній розквіт на Русі. Він помер у Вишгороді 4 березня 1054 року та похований у Святій Софії Київській. У 2008 році він був канонізований, а в 2016 році на його честь освятили престол храму Малої Софії – колишнього трапезного храму Софійського митрополичого монастиря.

Життя та діяльність видатного правителя Київської держави, його роль у розвитку християнської культури та освіти в Русі-Україні.

15 років минуло, як Українська Церква канонізувала і приєднала до лику святих цю видатну постать – славного правителя держави Київської, князя Ярослава Володимировича, названого Мудрим. 

В цьому році виповнюється 1040 років з дня його народження. Церквою він прославлений як князь благовірний. Ярослав був другим сином святого рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя Руси-України. Коли йому було 5 років, тобто в 988 році (в рік Хрещення Руси), разом з іншими братами, Ярослав був охрещений на святому джерелі поблизу Дніпра, з нареченням імені Георгій (Юрій) – на честь святого великомученика Юрія Переможця. 

Благовірний князь Ярослав Мудрий продовжив розпочату своїм батьком, святим князем Володимиром Великим, розбудову Київської держави на засадах віри Христової. З його правлінням пов’язують справжній розквіт на Русі. 

Багато можна писати про здобутки славного князя Ярослава, згадаємо лише деякі з них: 

1. Він був першим, хто уклав збірник законів на Русі, який називається «Правдою Ярослава», або «Найдавнішою правдою». Він складався з 18 статей і став основою письмового зводу законів «Руська правда». У цих законах було виявлено повагу до життя людини та милосердя, замінено прийняті раніше тілесні покарання і страту на грошові штрафи та інші, легші покарання.
2. Ярослава Мудрого можна назвати фундатором книжності і вченості на Русі, він засновував школи при храмах, дбав про виховання духовенства. У Києві та в інших містах були створені скрипторії – книжкові майстерні, де переписувалися священні і богослужбові книги, потрібні для звершення богослужінь, а також трактати з історії, філософії, права і природничих наук. 
3. Він заснував першу в нашій державі бібліотеку, яка розташовувалась на території Софійського собору. За підрахунками вчених, вона налічувала понад 950 томів та містила власну книгописну майстерню. 
4. Благовірний князь не лише заснував бібліотеку при Святій Софії, він завершив будівництво й самого цього унікального храму. За Ярослава Мудрого Київ настільки стрімко розвивався та розбудовувався, що став одним із найбільших міст тодішньої Європи: лише храмів у стольному граді Руси нараховувалось близько чотирьохсот.
5. За князювання Ярослава Мудрого була здійснені кроки до автокефалії Київської Митрополії: в 1051 році старанням українського князя очолив Митрополію русич, а не грек – митрополит Іларіон. Разом митрополит і князь уклали для Церкви «Ярославів устав», в якому візантійське церковне право було пристосоване до умов і потреб життя в Русі-Україні.
6. Благовірний князь дбав про канонізацію шанованих вітчизняних святих. Він наполягав на визнанні святими княгині Ольги, а також Федора та Івана, вбитих язичниками у Києві 988 р. Також він шанував, як святих, своїх батька рівноапостольного Володимира та братів князів-страстотерпців Бориса і Гліба, та дбав про їхнє прославлення. 
7. Князь Ярослав був шанований й іншими державами, що засвідчено шлюбами його дітей та онуків з поважними королівськими родинами Європи. Нагадаємо: сам князь Ярослав Мудрий був одружений зі шведською принцесою Інгігердою (у хрещенні Іриною); сестра Ярослава Мудрого – Марія Доброгніва була дружиною польського короля Казимира І Відновителя. Один син Ярослава Мудрого був одружений із сестрою цього ж короля, другий взяв шлюб з візантійською царівною, а інші два – з німецькими княгинями. За королів Європи були видані три дочки Ярослава Мудрого: Анастасія – за угорського короля Андраша; Єлизавета – за норвезького короля Гаральда; Анна – за французького короля Генріха І (причому, деякий час вона була співправителькою свого сина – французького короля Філіпа); племінниця Анни – Євпраксія Всеволодівна (Адельгаіда) була дружиною саксонського маркграфа Генріха, а після його смерті вийшла заміж за германського імператора Генріха IV. 
Таким чином, Київська держава поріднилася через династійні шлюби з Візантією, Польщею, Швецією, Норвегією, Францією, Угорщиною і Німеччиною. Родинні зв’язки Ярослава Мудрого свідчать про великий авторитет Київської держави та її правителя. 

Передчуваючи наближення смерті, благовірний князь Ярослав Мудрий вирішив зробити відповідні розпорядження щодо успадкування київського престолу, щоб не сталася братовбивча війна за великокнязівську корону, як це було після упокоєння його батька – рівноапостольного князя Володимира. Він заповів своїм дітям: «Ось я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви є брати від одного отця і одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить Він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі загинете, і землю отців своїх і дідів погубите, що вони надбали її трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно».

Упокоївся благовірний князь Київський Ярослав Мудрий у Вишгороді 4 березня 1054 року, у Федорову суботу першого тижня Великого посту. У Святій Софії Київській стоїть саркофаг, в якому спочиває тіло великого і благовірного князя Ярослава, який, за звичаєм Константинопольських імператорів, заздалегідь собі приготував місце упокоєння, бо ніхто не знає, коли його покличе Бог. 

У 2008 році благовірного князя канонізовано, а у 2016 році освятили на його честь престол храму Малої Софії – колишнього трапезного храму Софійського митрополичого монастиря.

Благовірний княже Ярославе, моли Бога за нас і нашу державу!