У дуже емоційно насиченій атмосфері п’ятнадцятого серпня була звершена Божественна Літургія у Святому Патріаршому і Хрестоносному монастирі Панагії Сумели Трапезундської, попередника Його Святості Вселенського Патріарха п. Варфоломій, підтримуваний преп. Митрополити Неа Кріні та Каламарії пан Іустінос і пан Варфоломій зі Смірни.

Преподобний Митрополити Герона Халкідоноса п. Еммануїл і Нью-Джерсі п. Апостолос, клірики Євген. пан Джорджія Султанопулу, Генеральний консул Греції в місті, владики Грецької Православної Церкви, місцеві діячі та віруючі з Греції, Грузії та інших країн.

Промова Вселенського Патріарха

Його Святість у своїй промові наголосив на важливості великого свята Пресвятої Богородиці, а також, говорячи турецькою мовою, особливо подякував Уряду, Префектурі Трапезунду та всім компетентним органам за надання відповідного дозволу та за всебічну допомогу у звершенні Божественної Літургії.

Подаємо повний текст промови Патріарха:

«Божественною славою сіяна, свята і благословенна, Діво, пам’ять Твоя завжди вірних до радості провадить».

Високопреосвященніші брати первосвященики та інше преподобне духовенство,

Ваші шановні лорди офіційні особи,

Благословенні паломники Матері Божої Понтійської,

Улюблені діти в Господі,

З такою ж радістю, з таким же пульсом і серцевим хвилюванням, як у 2010 році, коли тут вперше з 1922 року звершувалась Божественна Літургія, прийшли й сьогодні ми, скромні паломники Ласки Пресвятої Богородиці . Звернувши погляд на Її велич, ми піднялися по Її драбині, яка стала драбиною, щоб Всевишній Бог зійшов і став тілом на землі.

Свято Успіння Богородиці дуже зворушує серця римлян у всьому світі. Літній Великдень! Ніде більше не побачиш, як християнський народ веселиться зі струнними та інструментами після Божественної Літургії 15 серпня навколо сцени Богородиці, крім Ромайкона. І це тому, що стосунки Ромиозини з Дівою Марією – це стосунки глибоко церковні, це онтологічні, це стосунки серця, стосунки дітей з матір’ю. Мати для римлян наша Богородиця, і цей зв’язок передається з покоління в покоління. На цьому досвіді нас виховали наші бабусі та мами. В ім’я Богородиці ми розділяємо наші радощі та печалі, наші небезпеки та наші надії.

Для Ромео радіти Успінню Пресвятої Богородиці дорівнює відкриванню дверей у Царство Небесне. З Своїм виходом із мирського, Вона тепер вітає наше вхідне спасіння до небесних. Вона також сплачує спільний борг життя, вмирає, але Її Син не дозволяє тлінню торкнутися тіла, якому Він позичив плоть і кров. Тому сьогодні радіє та веселиться наше ромство від краю до краю світу. Смерть знайома римлянам. Особливо після смерті тієї, що зачала безсмертя, був солодкий сон, «сном сталося», як каже святий Златоуст. Звичайно, момент захоплення життям залишається страшним, але для віруючих у Христа смерть відступає і перетворюється на сон до Його Другого пришестя. Смерть знайома римлянам. Його діти переплітаються з ним. Вони люблять життя, але не соромляться жертвувати ним заради безсмертних ідеалів. Вони не вперто тримаються за теперішнє, але радіють усьому, що Бог дав їм, маючи за призначення ці нескінченні блага Його доброти. Смерть знайома римлянам. У нашій хоробрості, у нашій великодушності, у нашій високій культурі, у наших святинях і реліквіях «смерть ніколи не панує». Ви спите, тому що в Христі ваша трансформація та еволюція. у нашій великодушності, у нашій високій культурі, у наших святинях і реліквіях «завжди панує смерть». Ви спите, тому що в Христі ваша трансформація та еволюція. у нашій великодушності, у нашій високій культурі, у наших святинях і реліквіях «завжди панує смерть». Ви спите, тому що в Христі ваша трансформація та еволюція.

Усе це має прямий зв’язок і мало відношення до присутності нашої Поміркованості тут сьогодні. Символізм очевидний. Ми прийшли від Поліни Богородичної до Її Палладіона сюди. Від Василевусана до Василомонастерона. Від Константинополя до територій понтійської адміністрації. Constantinoupoleos у гарній константинопольській Олкаді. Патріарх в одному з найстаріших Патріарших монастирів. І для нас природно бути і бажати бути тут особисто, відправляючи службу в такий день, оскільки ми також є канонічним єпископом цієї інституції, яка за наших преподобних попередників була вшанована Патріаршим і Ставропігійним значенням.

Крім того, кожне паломництво, кожна наша місія до Понту є частиною контексту нашої душпастирської опіки та турботи на користь заповіданої прямої юрисдикції Престолу Константинополя. Ось чому наша Богородиця оточує цей дім Божої Матері з такою великою любов’ю та увагою протягом усього часу і завдяки цьому і через нього зберігає пам’ять про своїх дітей, які емігрували звідти до останнього.

Ми приходимо і повертаємося сюди, на святу гору Мела, щоб разом з усіма святкувати Успіння Богородиці в надії на воскресіння сплячого Отця нашого. Ми приходимо, щоб принести їм послання життя. Ми приходимо, щоб доторкнутися до діла їхніх рук, потрясти голі кістки та поширити Святого Духа на кожне тіло. Ми приходимо, щоб отримати повторне хрещення в Пікситійській річці історії нашої культури та наших сердець. Відновити зв’язки з минулим і помолитися за майбутнє. Щоб запам’ятати їхні імена. Вкиньмо їх обличчями в Його Тіло і Кров, при жертві скажемо їм: «Христос воскрес, чесні отці, Христос воскрес, і в гробі немає мертвих».

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ми приходимо до жвавого Понтона, до скромної принцеси Каппадокії, до космополітичної Малої Азії, до простої, благоговійної та доброчесної Східної Фракії з міркувань віри та роду. І наша віра ніжна, мирна, з цвяхом оливкової олії на роті, символом поселення до чотирьох потойбічних світів, у той час як наш Рід, багато страждань і багато разів знайдений у катаклізмах, як ковчег, має цю православну віру, з який він ідентифікував себе абсолютним і абсолютним способом. І тому ми приходимо з міркувань віри та роду до тих, хто навчив нас і передав нам цю святая святих, щоб ми могли сказати велике «дякую» за те, що ми є, щоб запалити свічку їхньої пам’яті.

Ця любов і шана до наших предків повертається до нас і вшановує їх, вшановуючи їх, і характеризує етос і шлях нашого романізму. Цю любов і пошану до понтійського ромства ми бачимо здавна, з його юності, перед лицем неймовірно розміреного життя улюбленого Митрополита Драмського Павла, наймелодійнішої людської іскри понтійського благочестя. Голос брата Павла часто кидався над Трапезундом, він закривав Богородичний храм, затьмарював зеленолисті ялиці батьківщини своїх предків, ставав суворим на користь каміння Меласа, коли ставилися під сумнів обов’язки нашого Престолу і коли була принижена велич нашої Нації. Блаженний Павло дуже любив Церкву і Рим, якщо в їхній любові є надмірність.

Брати і діти,

Земля великого Понту, зодягнена сьогодні в ризу духовної радості, святкує, як і годиться, Преображення Пресвятої Богородиці. Інакше співають «Божественну славу різнопланову» в мовчазних вівтарях усього Сходу, крім тут, у цьому святому і слізному Мандрані, і інакше, бо їхня тиша так голосно проголошує «Христос Воскрес!».

Воістину: «Христос Воскрес», блаженні Засновники і монастирі, «Христос Воскрес» безліч старожилів, «Христос Воскрес» покійних отців і братів! А ти, філате Ромеозині, міцно носи мантію нашої Діви Марії та йди Її слідами до Преторії, до мучеництва, до Хреста, до Апокаліпсису та Гробу. Ще не настане новий день, «Пресвята Діво, радуйся» ти почуєш разом з нею, «Твій Син воскрес три дні з гробу» і ти, і ти, наше з Ним миле римство, разом з Воскреслим Христом.!

На завершення ми висловлюємо сердечну подяку керівництву та технічному персоналу телевізійної станції МЕГА, які висвітлювали та транслювали нашу сьогоднішню божественну літургію, на велику радість, емоції та задоволення наших понтійських братів всюди – і не тільки.

Вітаємо з днем ​​народження та бажаємо всім благословення!

Патріарше святкування напередодні свята

Напередодні Його Святість відслужив М. Вечірню, яка була відслужена в католицькій церкві Панагії Трапезундської, з люб’язного дозволу його священицького настоятеля Осіота. Отець Кармін. Вже третій рік поспіль у Трапезунді відслужили вечірню свята Успіння Пресвятої Богородиці.

З теплими словами до Його Святості звернувся Глава Римо-Католицької Церкви отець Карміне Донічі, після чого Його Святість виступив грецькою та турецькою мовами.

Джерело: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟN ΠΑΤΡΙΑΡΧEION