Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор Писик очолив святкову Божественну літургію у першу неділю Великого посту, присвячену Торжеству Православ’я. У цей день, Православна Церква святкує історичну перемогу над іконоборством та іншими єресями, яка була відзначена на Помісному Константинопольському соборі в 842 році. Митрополит звернувся до пастви з архіпастирським словом, нагадавши про важливість святих ікон та іконостасів у житті православних християн. Торжество Православ’я нагадує нам про наші духовні корені та зобов’язання перед Богом, і нагадує, що ми повинні жити відповідно до Божої волі.

Особливості значення святості ікон в історії українського Православ’я

У неділю першу Великого посту, 5 березня 2023 року, Православна Церква святкує Торжество Православ’я. У цей день митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор Писик звершив святкову Божественну літургію у каплиці кафедрального собору святих рівноапостольних Костянтина і Єлени в Тернополі.

Увечері напередодні цього свята владика Нестор Писик разом з духовенством собору звершив Всенічне бдіння. Згідно з уставом Православної Церкви, в цей день відбувається особливе богослужіння. Тому після Божественної літургії митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор Писик, разом з духовенством, звершив молебень Торжеству Православ’я.

Після богослужіння владика Нестор Писик звернувся до пастви з архіпастирським словом. Він нагадав про історію цього свята і пояснив, що на Помісному Константинопольському соборі в 842 році, за імператриці Феодори і Патріарха Мефодія, було остаточно відновлено і затверджено шанування святих ікон. На цьому соборі, з вдячності Господу Богу, який дарував Церкві перемогу над іконоборчою та іншими єресями, було встановлено свято Торжества Православ’я, яке відбувається у першу неділю Великого посту, і яке й досі відзначається у всьому православному світі.

Як каже святе Писання: “Ніхто не заживе насильно зібраного каміння, а хто на камені цьому впаде, той розшибеться” (Матф. 21:44). Нехай святі іконостаси і ікони захищають нас від падіння у гріхі незнання, і нехай вони завжди нагадують нам про наші духовні корені та наші зобов’язання перед Богом. Святі ікони та іконостаси мають велике значення у житті православних християн, вони допомагають нам пізнавати та побачити Божу благодать та доброту. Нехай Торжество Православ’я нагадає нам про наші зобов’язання перед Богом, про наші духовні корені та про те, що ми повинні бути вірними своїм християнським ідеалам та жити відповідно до Божої волі.