День святого Михайла, або Собор святого архистратига (архангела) Михаїла, відзначають 21 листопада.

Православна Церква шанує архангела Михаїла як захисника віри і борця проти єресей і всякого зла. На іконах його зображають з вогненним мечем в руці. Святкування 21 листопада (8 листопада за старим стилем) Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних встановлено на початку IV століття.

Святе Письмо говорить, що, крім фізичного, існує великий духовний світ, населений розумними, добрими істотами – ангелами. Слово «ангел» грецькою мовою означає вісник. Святе Письмо їх іменує так тому, що Бог нерідко через них повідомляє людям Свою волю. 

Архангел Михаїл в Писані іменується «князем», «вождем воїнства Господня» і зображується, як головний борець проти диявола і всякого беззаконня серед людей. Тому в православ’ї архангел Михаїл іменується архістратиг (грец. – головнокомандувач) і виступає главою святого воїнства ангелів, що стоять на сторожі Божого закону. Цей образ присутній вже починаючи з апостольських часів. У цьому образі він шанується як покровитель і соратник «войовничих Церкви», тобто всіх вірних Богові, що виступають проти сил зла.

До архангела Михаїла також звертаються з молитвами про зцілення. Це пов’язано з шануванням архангела як переможця злих духів, які в християнстві вважалися джерелом хвороб. У багатьох місцях Малої Азії існують цілющі джерела, присвячені святому Михаїлу (Найбільш відомий – в Хонех). В Константинополі святий Михаїл також шанувався як великий небесний цілитель.

Молитва до святого архистратига Михаїла

Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю  ангельських  воїнств!

Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви. Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям, смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа.

В тобі, святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб Він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства, – і не дозволив йому тримати людей в рабстві та шкодити Церкві. Нехай з твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів.

Перший захиснику слави Всевишнього! Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв’яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. Вчини так, щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло: «Хто ж як Бог!»

Амінь.

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ