Псалом 90 є одним з найвідоміших і найчастіше використовуваних псалмів у християнській літературі. Цей псалом відомий як молитва за Божим захистом та покровительством у житті віруючого.

У псаломі згадується про те, що ті, хто має Бога як свого заступника та прибіжище, можуть жити відповідно до Його волі та захищені від усіх небезпек. Автор псалому підкреслює, що Бог може вирятувати людей від будь-яких негараздів та проблем, включаючи загрози з боку ворогів.

У псаломі згадується також про ангелів, які бережуть тих, хто покладає свою віру в Бога. Автор псалому вважає, що Бог не тільки захищає віруючих від небезпек, але також наділяє їх довгим життям та благословеннями.

Псалом 90 є напоминанням про те, що Бог завжди поруч із тими, хто вірить у Нього та покладає в Нього свою надію. Це також підказує нам, що ми повинні довіряти Богу та віддаватися в Його руки, в тому числі тоді, коли ми стикаємося з труднощами чи небезпеками в житті.

У своїй суті, псалом 90 закликає нас до того, щоб покласти свою віру та надію в Бога, який завжди береже та захищає нас. Він є надією для тих, хто вірить у Нього та шукає Його захисту та покровительства.

ПСАЛОМ 90:
Хто живе в помочі Всевишнього, під крівлею Бога небесного поселяться. Скаже Господеві: Заступник мій єси і прибіжище моє – Бог мій. І надіюся на нього. Бо він вирятує тебе від сіті ловця і від слова тривожного.

Плечима своїми тебе закриє і під крилами його будеш надіятися. Як зброя, оточить тебе істина його, не злякаєшся страху нічного. Ні стріли, що літає удень, ні мари, що в пітьмі блукає, ані напасті і бісу полуденного. Впаде побіч тебе тисяча, і десять тисяч – праворуч тебе; до тебе ж не приблизиться.

Однак ти очима споглянеш і відплату грішників побачиш. Бо ти, Господи, уповання моє. Всевишнього покляв ти, як прибіжище твоє. Не прийде до тебе зло і рана не доторкнеться тіла твого. Бо ангелам своїм заповість про тебе. Щоб хоронили тебе на всіх путях твоїх.

На руках візьмуть тебе, щоб ти часом не спіткнув об камінь ногу твою. На гаспида і василіска наступиш, і потопчеш льва і змія. Бо на мене він уповав, і вирятую його, бо пізнав ім’я моє. Візве до мене, і почую його; з ним я у скорбі, і визволю його і прославлю його. Довгим віком обдарую його і явлю йому спасіння моє. Слава отцю і сину, і Святому Духові. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія