В останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірних і духовенства з посланнями, присвяченими світлому празнику Христового Воскресіння.

“У цей день прославлення великої, вічної перемоги з особливими почуттями вітаємо ми з Пасхою наших мужніх воїнів-захисників, молитовно бажаючи їм благословіння від Христа воскреслого, перемоги у боротьбі зі супротивниками, Божої допомоги в служінні та благодатного захисту. Просимо в Господа опіки та захисту для всіх мирних мешканців, які страждають від російських обстрілів. Ми молимося за всіх поранених у війні, хто зазнає страждань тіла й душі, та просимо в Господа подати їм зцілення.

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 91825

Нехай Боже благословіння перебуває над тими, хто жертовно і з любов’ю служить ближнім, хто надає допомогу нужденним, піклується про вигнанців, хто підносить голос проти неправди й у різний спосіб, але звершує одну справу – бореться з темрявою і злом.

У день свята сердечні вітання та побажання незламності духу, державницької мудрості та зміцнення сил у праці задля України – для нашого Президента, Уряду і парламентарів, для очільників громад, для всіх, хто з гідністю несе свої обов’язки перед українським народом у цей час викликів та випробувань.

У нашому святкуванні ми згадуємо в молитвах про наших поневолених братів і сестер, про тих, хто зараз живе під владою окупантів, і тих, хто перебуває в кайданах полону чи несправедливого ув’язнення. Нехай Господь допоможе вам у цей важкий час і наблизить день вашого визволення та свободи.

Зі Світлим Христовим Воскресінням сердечно вітаю всіх православних християн України – повноту помісної Української Православної Церкви – і тих, хто дочасно перебуває поза спілкуванням з нею. Війна, головною причиною якої стала отруйна ідея «русского міра», нехай спонукає тих, хто дотепер ще вагається, відкинути московське духовне ярмо, послідувати Томосу й канонічному порядку та єднатися навколо Київського престолу в єдиній помісній Православній Церкві України.

Вітаю з Пасхою Господньою всіх, хто вірить у воскреслого Христа, і все світове українство!

Попри біль і страждання, руйнування й горе, які принесла в наш дім війна, ніщо не може відібрати ту спільну радість, яку серед темряви нічної та на світанку нового дня нової України приносить нам сьогодні Воскресіння Христове. Від серця до серця ділімося цією радістю, примножимо її, сповіщаючи про велику перемогу над гріхом, злом і смертю, адже воістину Христос воскрес!”, – привітав зі святом Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

«Христос Воскрес!» сьогодні лунає поряд із жахливим звуком зброї, жахливими криками невинних жертв військової агресії та тяжким становищем біженців, серед яких є багато невинних дітей. Усі ці проблеми я бачив на власні очі під час нещодавнього візиту до Польщі, куди втекла переважна більшість українських біженців.

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 91826

Ми стоїмо і страждаємо поруч із боголюбивим і мужнім народом України, що несе тяжкий хрест. Ми молимося за мир і справедливість, а також за всіх тих, хто цього позбавлений. Для нас, християн, неможливо уявити мовчання перед знищенням людської гідності. Разом із жертвами військового конфлікту «найбільшою жертвою» війни є людство, яке не зуміло викорінити війну протягом своєї тривалої історії. Війна не тільки не вирішує проблеми; вона фактично створює нові і складніші проблеми. Вона сіє розкол і ненависть; посилює розбрат між народами. Ми твердо віримо, що людство здатне жити без війни та насильства”, – зазначає у посланні патріарх Варфоломій.

“Дорогі в Христі браття і сестри! Сьогодні обіймаю своїми батьківськими і братніми обіймами кожного з вас і ділюся з вами пасхальною радістю. Обіймаю всіх, хто воює на фронтах — духовних і тілесних, особливо наших незламних воїнів, відданих душпастирів і невтомних волонтерів.

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 91824

Обіймаю пасхальною радістю всіх, хто був змушений покинути свій дім чи навіть рідну землю, і молюся за ваше швидке повернення в час миру, який неминуче настане. Обіймаю молитвою всіх поранених, щоб у своєму терпінні ви відчували підтримку, любов і вдячність всього народу, а передусім — Божу милість і безнастанну Божу любов. Вітаю всіх, хто по всьому світу підтримує і допомагає Україні, великим чи малим. Як світова спільнота, ми проявилися немов вулик, у якому кожний духом відчуває, що має робити в час загрози. Обіймаю тих, хто на окупованих територіях, у зонах бойових дій, — тих, хто не має можливості зібрати пасхального кошика і співає «Христос воскрес!» під голос гармат і вибухів снарядів. У надії на воскресіння плачу і ридаю разом з усіма, хто оплакує своїх загиблих, як з лав наших Збройних сил, так і серед мирного населення. Хай сьогодні кожний із нас відчує надію у світле майбутнє в мирі і злагоді, бо саме Воскресіння Христове – джерело миру. Хай пребагата символіка нашої писанки нагадує всім нам, що воскреслий Господь – джерело небесних благ, радості, добра, перемоги і вічного життя.

Усе духовенство, усіх богопосвячених осіб і мирян в Україні та на поселеннях обіймаю батьківською любов’ю і щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами! Христос воскрес! Воістину воскрес!”, – йдеться у Великодньому посланні патріарха УГКЦ Святослава.

“Сьогодні ми смиренно дякуємо нашому Святому Творцю і Создателю за те, що слово про Христа Розп’я того і Воскреслого досягнуло і до нашої землі. Це спасительне благовістя приніс на нашу землю святий апостол Андрій Первозванний. Святий апостол Андрій навчив нас вірувати у Воскреслого Христа, Сина Божого, Спасителя світу, навчив нас жити по святих Божественних заповітах і таким життям свідчити про свою любов до Бога, Який «так полюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб усякий віруючий в Нього не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3, 16).

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 91827

Нехай кожен із нас, дорогі брати і сестри, розумно заставляє себе вибудовувати своє життя на священних заповітах Воскреслого Христа, нашого Спасителя і Бога. Хто живе по заповітах Бога, той оберігає від загибелі не тільки себе, але й світ, який оточує його. Тому намагаймось жити так, щоб ми були хоронителями світу, а не розрушителями його.

Ще раз вітаю всіх Вас, дорогі брати і сестри, зі Святом Преславного Христового Воскресіння, з великим тріумфом перемоги життя над смертю. Бажаю всім здоров’я, миру, щастя і спасіння. Нехай світло життя, яке засяяло від Живоносного Гробу, осяює наш розум і дає нам силу любити Бога і любити один одного, щоб ми сьогодні, Воскресіння Христове празнуючи, поклонились смиренно святому Господу Іісусу і разом заспівали переможну пісню Святої Пасхи: «Христос воскресе изъ мeртвыхъ, смeртію смeрть попрaвъ, и сyщымъ во гробехъ животъ даровaвъ» (Тропар Пасхи). Амінь. Воістину Христос Воскрес!”, – пише у своєму Пасхальному послання Предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

Воскреслий Христос сьогодні потрібен поневіченим душам, зраненому народу як Гарант перемоги, – йдеться привітанні Служителів ВСЦ ЄХБ

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 91829