З 14 серпня розпочинається Успенський піст, найкоротший з багатоденних постів, що триватиме два тижні. Це період, коли вірні зосереджуються на духовному розвитку, молитовному очищенні та відмові від певних продуктів.
Час духовного вдосконалення та стриманості
Відсьогодні розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Це найкоротший із багатоденних постів у богослужбовому році.
Традиційно під час Успенського посту вірні мають відмовитися від споживання м’ясних, рибних і молочних страв. Єдиний виняток становить свято Преображення Господнього, коли дозволено споживати рибу.
Але мусимо пам’ятати, що постування – це не дієта і не гастрономічні обмеження самі по собі. Першочергово піст є часом, коли людина обмежує себе духовно й тілесно, стримуючись від гріхів, опираючись пристрастям, привчає душу керувати тілом, а не тіло – душею. Під час повномасштабної війни людині може бути важко дотримуватися саме обмежень у їжі, адже доводиться орієнтуватися на наявні ресурси. Тож маємо виходити зі своїх можливостей та не шкодити власному здоров’ю, відмовляючись від єдиних доступних продуктів.
Насамперед у ці два тижні мусимо зосередитися на духовному, молитовному очищенні, утримуватись від спокус, гніву та пристрастей, зосереджуватися на вдосконаленні у чеснотах та покаянні – аби спрямувати все найкраще в собі на гідні вчинки та діяльну любов до ближніх.
Соц.медіа