Здавна цей день дуже шанувався в народі та отримав у нашій культурній традиції другу назву – Різдвяний святвечір.

Зазвичай православні постом і молитвою готують себе до зустрічі Великого Свята. За давньою традицією, після вечірнього богослужіння, або після появи на небі першої зірки віруючі сідають за стіл з 12 пісних страв, головною з яких є кутя – варена пшениця з медом, маком та горіхами.
Кутя – незвичайна страва. Вона є обов’язковим елементом частування на поминках за покійником. Таким чином кутя нагадує людям, що Христос народжується на те, щоб Своїми Хресними стражданнями і смертю спасти з диявольської неволі весь людський рід – в тому числі й нас з вами.
До уваги!
Різдвяний піст завершується після Різдвяної Літургії, тобто вже 7 січня. А це означає, що поява зірки на небі на Різдвяний Святвечір 6 січня аж ніяк не є ознакою припинення посту, а всі страви на Святвечір мають бути пісними.