Його Святість Вселенський Патріарх Варфоломій виголосив промову під час Божественної Літургії, яка відбулася у святій церкві Святого Миколая Убогі в неділю сліпих, 21 травня 2023 року. У своєму виступі Патріарх звернувся до вірян зі словами надії, підтримки та проповіді милосердя, зокрема звернувши увагу на значення піклування про незрячих людей та потребу їхньої інтеграції в суспільство. Ця промова стала важливим знаком духовної підтримки та мудрості, яка доторкнулася сердець присутніх.

Промова Вселенського Патріарха під час Божественної Літургії на неділю сліпих

Ваша милість,

Всечесні брати ієрархи,

Чесне духовенство,

Шановні лорди офіційні особи,

Шановний мер Афін,

Благословенні й улюблені діти Церкви,

Христос Воскрес!

Посилаємо хвалу і хвалу Господу нашому Ісусу Христу, воскреслому з мертвих і вічно живому, який зібрав нас сьогодні на Євхаристійному зібранні тут, у радісну та запашну пасхальну пору, щоб поклонитися Йому, що має Святого Духа. Онія Патроса і Синаїди і Святого Духа! І власне, за щасливим збігом обставин, святкування перших благочестивих Анакта та Ісапостола Костянтина Великого, засновника і засновника того, що ми називаємо Новим Римом-Константинополем, і його благородної матері святої Єлени!

Воскрес!.. Вухо природи і душ! Надія на певність Вічного Життя виникла з Гробниці, і тепер «завжди наповнена світлом, небом і землею, і небесами»! Зі світлою свічкою благочестя і віри в руках християни «смерть святкуємо — умрем, святкуємо осквернення, іншого життя, життя вічного, від початку, і славимо справу, єдину блаженну». Отців, Бога і Найславнішого»! Що, якби ми не пропустили проблеми, болючі та слізні події повсякденності? Христос воскрес і ми, віруючі, були оточені силою! Його власна сила! Христос воскрес, і відкрилися печаті душ наших, як колишніх сліпих від народження в сьогоднішньому євангельському уривку, і ми ясно бачимо правду речей, правду життя, правду вічності! Христос воскрес, і наші ноги стали на непохитній землі Віри, від якої навіть гори можуть зупинитися! Христос воскрес, і тепер наші руки можуть вільно рухатися до діла добра, до практичного вираження людинолюбства та здорової любові! Христос воскрес, Його благодать охоплює нас, Його радість заповнює наші серця! Христос воскрес, і ми з ентузіазмом стараємося виконувати Його заповіді! Це наш пасхальний досвід! Незмінний характер нашої віри зберігається і засвідчується Церквою Христовою аж до кінців землі. Його благодать переповнює нас, Його радість заповнює наші серця! Христос воскрес, і ми з ентузіазмом стараємося виконувати Його заповіді! Це наш пасхальний досвід! Незмінний характер нашої віри зберігається і засвідчується Церквою Христовою аж до кінців землі. Його благодать переповнює нас, Його радість заповнює наші серця! Христос воскрес, і ми з ентузіазмом стараємося виконувати Його заповіді! Це наш пасхальний досвід! Незмінний характер нашої віри зберігається і засвідчується Церквою Христовою аж до кінців землі.

Цим живе і Мати-Церква в Константинополі! Це проповідують стільки століть! Це те, що ми сьогодні разом з вами переживаємо тут, у Kleinon Asty! Але цього року Воскреслий Христос, окрім інших Своїх великодніх дарів, зберіг для Вселенського Патріархату ще один цінний подарунок. Священний вівтар у столиці Греції, поважному та історичному храмі Святого Ніколаоса, який був дарований нам у шануванні та Філадельфії. Цю святу Церкву, чудовий витвір візантійської архітектури, у центрі Астеоса, подарувало нам «Милосердне Товариство», благословенне з ініціативи Блаженнішого Архиєпископа Афін і всієї Греції, нашого дуже улюбленого Брата і Сестри офіціара п. Ієроніма, і символізує, як він сам зазначив,

Ми глибоко вдячні Блаженнішому за цей його братерський вчинок, завдяки якому справді було вписано золоту сторінку історії у відносинах між двома Церквами, і дякуємо йому від усього серця. З цього святого вівтаря завжди посилатимуться широкі молитви та гарячі благання до Господа Бога за здоров’я та довголіття найулюбленішого для нас Його Блаженства, за стабільність Церкви Святості Греції та за добробут і прогрес. благочестивого екіпажу.її. Церква Святого Миколая буде постійним проявом любові нашої Поміркованості до святого цього і Богом праведного місця, а також благочестивої Греції до Матері і Десятинної Візантійської Церкви, а також інших за Христом Ісусом» (Рим. 10:5)!

У той же час, заради справедливості, ми висловлюємо нашу Патріаршу радість нинішньому володареві його титулів, почесному меру Афін пану Константіносу Бакояннісу за його теплу співпрацю, а також почесному пану Спиридону. Хамакіотіну, Голові Правління Товариства Елеймонос і всім шановним членам, за велику пошану до Вселенського Патріархату за добровільну та відважну відповідь на їхню потребу придбання святого вівтаря в Афінах. Ми також не ігноруємо позитивної та вирішальної ролі, яку відіграв у всій справі завжди благородний і з любов’ю дієвий Його Святість Митрополит Лаодикійський, пан Феодоріт, директор Представництва Вселенського Патріархату в Афінах,

Свята церква Святого Миколая була, як відомо, благочестивою будівлею в пам’ять блаженної пам’яті покійного уродженця і великого національного благодійника Андреоса Сінгроса, заради якого тут знаходиться святиня його покровителя, святого апостола Андрія Протокліта. , засновник Візантійської Церкви та покровитель Вселенського Патріархату. Це, безсумнівно, дає нам відчуття більшої близькості та інтимності простору. Нещодавно, як нам відомо, було проведено реставрацію пошкоджених агіографій Церкви та інші ремонтні роботи, коштом Великого Благодійника пана Ніколаоса Патери та його благодійної матері Анастасії, яка «любила благопристойність дому Господнього “. Сердечно вітаємо їх за благочестиву турботу і благородне благодійництво і від щирого серця дякуємо.

Він порушив церковний мир і точність благочестивого віровчення через скликання святого Першого Вселенського Синоду в Нікеї та багатьох інших святих, представлених як «царствуючі Апостоли» і підписаних філо-Христом правителем! Нехай його приклад надихне молодих представників грецького народу, обраних сьогодні честю і вільним голосуванням грецького народу. Наперед бажаємо, молимося і благословляємо, чекаючи найкращого для благословенного Народу і Церкви Греції! Нехай його приклад надихне молодих представників грецького народу, обраних сьогодні честю і вільним голосуванням грецького народу. Наперед бажаємо, молимося і благословляємо, чекаючи найкращого для благословенного Народу і Церкви Греції! Нехай його приклад надихне молодих представників грецького народу, обраних сьогодні честю і вільним голосуванням грецького народу. Наперед бажаємо, молимося і благословляємо, чекаючи найкращого для благословенного Народу і Церкви Греції!

Призиваємо до всіх вас, дорогі в Господі брати і діти, благодать і світло славного Христового Воскресіння! «А Бог надії нехай наповнить нас усякою радістю та миром у віруючому, щоб ви збагатилися надією силою Святого Духа» (Рим. 10:13). Амінь.