У цій проповіді ми звертаємось до Бога з проханням про простір прощення перед тим, як розпочати Великий піст. Ми підкреслюємо важливість визнання своїх провин та просимо про милість та прощення від нашого Господа, щоб почати цей постовий час з чистими серцями.

Проповідь на прощену неділю

Звертаюся до вас, мої брати та сестри у Христі, на прощену неділю, коли ми звертаємось до Господа з проханням про простір та прощення перед тим, як розпочати Великий піст.

Сьогодні ми зібралися, щоб визнати наші провини, проявити покаяння і попросити про милість та прощення від нашого Господа. Наші гріхи стоять між нами та Богом, і ми не можемо бути з Ним злагодженими, доки ми не визнаємо їх і не попросимо прощення.

Великий піст – це час підготовки до святкування Світлого Воскресіння, час покаяння та самовідданості, час внутрішнього очищення та відродження. Це час, коли ми звертаємось до Бога і звертаємось до наших сердець, щоб підготувати їх до зустрічі зі Спасителем.

Тому, на прощену неділю, давайте визнати свої провини перед Богом та перед тими, кого ми можемо були образити або зрадити. Давайте проявимо скруху, покаяння та смирення, визнавши нашу потребу в Божій милості та прощенні.

Але не забуваймо, що наші вчинки повинні відповідати нашим молитвам. Ми повинні виявляти любов, милосердя та благочестя один до одного, допомагати тим, хто потребує нашої допомоги, та поводитись з іншими так, як ми бажаємо, щоб вони поводились з нами.

Тож, мої брати та сестри, нехай наша скруха та покаяння в цей день будуть початком нашого духовного відродження. Нехай наші молитви та вчинки під час Великого посту принесуть нам духовне збагачення, очищення та прос
лавлення. Нехай ми проявимо більше любові та милосердя до інших, щоб наші дії були свідченням нашої віри.

Святий Ісаак Сирин писав: “Ніщо так не близько до Бога, як смиренність, а ніщо не віддаляє нас від Нього так, як гордість”. Тому, нехай скруха та покаяння принесуть нам духовне піднесення, а наші вчинки будуть відображенням нашої смиренності та покори перед Богом.

Нагадую вам, що Господь наш Ісус Христос сказав: “Якщо ви прощаєте людям їх провини, то прощення вашого Небесного Отця теж буде для вас”. Тому, нехай прощення та милість, яку ми просячи сьогодні від Бога, відобразиться у нашому ставленні до інших людей.

Великий піст є часом духовної трансформації, часом нашого внутрішнього зміцнення та зростання. Тож, нехай цей піст буде часом, коли ми будемо проявляти більше любові, милосердя та благочестя, і коли ми будемо ближче до нашого Господа.

Нехай Господь благословить наші зусилля у покаянні та допоможе нам зростати у нашій вірі під час Великого посту. Амінь.

Автор: протоієрей Роман Будзинський

Джерело – https://p-uapc.te.ua