У вітальному зверненні до українців, Патріарх Філарет відзначає 105-річчя Акта Злуки та закликає до єдності, молитви та любові до Батьківщини. Він обурюється силу та значення соборності як основного елементу національної цінності.

Молитва за Україну: Патріарх Філарет закликає до єдності та любові до Бога та ближнього

Дорогі брати і сестри! Шановні українці! Сердечно вітаю з Днем соборності України!

22 січня усі ми визначаємо віхову дату в історії української нації та української державності. 105 років назад, у далекому 1919 році, у Києві було укладено Акт Злуки. Уперше за багато століть Україна об’єдналася у межах більшості етнічних земель нашого народу. Вперше постала Соборна Україна, якої споконвічно прагнули українці.

Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців.

Щоразу, звертаючись у молитві за Україну до Господа Бога, ми промовляємо слова духовного гімну: Боже, нам єдність подай! Єдність, попри різні регіональні, культурні, релігійні розбіжності – це те, що ми можемо протиставити нині зовнішньому ворогу. Саме в єдності наша сила!

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Соборність – не просто умовне поняття. Це та засаднича річ, на якій ми, українці, повинні будувати свій рідний дім – Україну.

Ми хочемо жити у мирній, процвітаючій, незалежній і єдиній Україні. Це право дане нам від Бога і ми повинні зробити усе, щоб воно реалізувалося. «Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе» (Мф. 22, 37-39) – ось ці заповіді є ключем до побудови успішної і процвітаючої України. Ми повинні любити Бога, поважати один одного, жертовно піклуватись про свою Батьківщину і бути єдиними у цьому.

Сьогодні, особливо, молюся та закликаю Боже благословення на наших славних українських воїнів, які боронять нашу землю від ворога, не жаліючи навіть свого життя. Вони є живими символами незнищенної віковічної любові українців до своєї Батьківщини.

У цей святковий День соборності щиро вітаю кожного українця, де б він не був, бажаю Божої милості кожному і всьому нашому народу – звільнення від нашестя чужинців, перемоги над злом та справедливого миру. Закликаю пам’ятати слова нашого духовного гімну «Боже, нам єдність подай».

Нехай Боже благословення буде з усім нашим побожним українським народом!

Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!