Преподобний Паїсій Святогорець, святий наших днів, надав нам велике вчення про силу віри в Бога як непереможну зброю. У своїх повчаннях він наголошує на необхідності підтримувати духовну оборону, віру в правду та справедливість, щоб перемогти диявола і зло. Зберігаючи віру в Бога, ми маємо силу протистояти всім випробуванням і ворогам, які знаходяться на шляху нашого духовного росту.

Вчення преподобного Паїсія Святогорця про сутність духовної боротьби

Це слова людини, на шляху якої випало багато різних випробувань, подібних до тих, які нині проходить і більшість із нас: вимушена еміграція, війна, служба в армії тощо. Преподобний Паїсій Святогорець спочив у Бозі 29 років тому. Він є відомим афонським монахом, одним із дуже шанованих святих, пам՚ять якого Церква вшановує сьогодні, 12 липня.

З огляду на те, що цей святий – наш сучасник, його сприйняття реалій цього світу для нас є дуже близьким. Старець Паїсій був звичайною людиною, монахом, який здобув лише елементарну освіту в початковій школі, але якого Бог щедро наділив життєвою і духовною мудрістю, яку він у своїх повчаннях доносить до людей так просто і доступно.

За словами преподобного старця, люди, оточивши себе різного роду зручностями і «безпечностями» насправді дуже віддалили себе від Бога, а тому відчувають велику беззахисність звідусіль: з боку інших людей, з боку природи, власних винаходів і творінь. «Ми забуваємо, з ким ведемо війну. Якби ви тільки знали, скільки разів диявол вже обплутував землю своїм хвостом, бажаючи її знищити! Але Бог не дозволяє йому цього, Він руйнує його плани. Бог витягає користь навіть з того зла, яке прагне зробити диявол, Він видобуває зі зла велике добро. Диявол зараз розорює землю, але засівати її, в кінцевому підсумку, буде Христос», – навчає Паїсій Святогорець.

Головна непереможна зброя, на переконання преподобного старця, це зброя духовна, а справжня одвічна війна теж відбувається на духовному рівні – між добром і злом. Бог – всесильний, а диявол володіє не силою, а тільки злобою й ненавистю.

За словами Паїсія Святогорця, «людина, позбавлена благодаті, стає гіршою від диявола. Тому що диявол не робить усього сам, але підбурює людей на зло. Наприклад, він не робить злочинів, але намовляє до цього людей. І від цього люди стають біснуватими». Тож диявольська зброя сили не має! Ворог отримує перевагу тільки тоді, коли ми самі складаємо нашу духовну зброю, коли втрачаємо духовну оборону й істинну силу – віру в Бога.

Тож не даймо нашому ворогу своєї сили – віри в Бога, яка є також вірою в правду, справедливість і в нашу перемогу!