“Деталі святкування 14 грудня як дня тезоіменитства Святійшого Патріарха Філарета, включаючи молебень та висловлення подяки за його благочестиве служіння.

Урочистості та обряди в честь святого праведного Філарета Милостивого у 2023 році

14 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святого праведного Філарета Милостивого. Це свято є днем тезоіменитства Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Напередодні свята, 13 грудня 2023 року, Святійший Патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі звершив всенічне бдіння.

У самий день свята, 14 грудня, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Божественну літургію.

Його Святості співслужили митрополит Фалештський і Молдовський Філарет, архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Одеський і Балтський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, єпископ Ришканський і Окницький Авів та духовенство.

За богослужінням підносились посилені молитви за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців, зміцнив і захистив наших воїнів і подав українському народу справедливий мир і перемогу.

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Після Божественної літургії був відслужений молебень до святого праведного Філарета Милостивого.

Від імені архієреїв, духовенства та парафіян Святійшого владику привітав архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій:

Ваше Святосте! У радісний і благословенний день пам’яті Вашого Небесного покровителя прийміть найщиріші вітання з тезоіменитством від архієреїв, духовенства, ченців, вірних Київського Патріархату в Україні та у всьому світі!

Псалмоспівець цар Давид вихваляв Бога: «Господи, полюбив я красу дому Твого і місце оселі слави Твоєї» (Пс. 25, 8), – так і Ви, Ваша Святосте, з молоду полюбили «красу дому Його і місце оселі слави Його», і оселилися у домі Господньому, у храмі Його, і присвятили своє життя Йому, прийнявши чернечий постриг з ім’ям Філарета, на честь угодника Божого праведного Філарета Милостивого. Після чого, Ви стали наслідувати свого Небесного Покровителя старанними трудами благочестя.

Один святий подвижник керувався правилом: «Йти завжди прямим шляхом, … у великій тісноті обставин, і зверху тиснули і з боку тіснили, а я все тримався одного прямого шляху і так міркував: як люди б не хитрували, ні силкувалися, а Бог всіх перемудрить і пересилить» (святитель Філарет Дроздов). Імовірно, Ви таким правилом також керувалися, бо йдете прямим шляхом. Тому, Бог завжди з Вами, і завжди допомагає Вам.

Своїм прикладом Ви показуєте нам та всій Вашій Богом береженій пастві, яким повинен бути справжній християнин. Ми бачимо приклад істинного молитовника, доброго пастиря, мудрого керманича, чуйного архіпастиря. Ви зробили величезний внесок в утвердження православної єдності, залишаючись духовним лідером мільйонів українців. Словами святого апостола Павла, стверджуємо, що: «Таким i повинен бути у нас Первосвященик: святий, незлобливий, непорочний, вiддiлений від грішників i піднесений вище небес» (Євр. 7, 26). Ваше життя, яке з молодості було присвячене служінню Богу і Його Святій Церкві, є провідним орієнтиром для нас. Ми щиро вдячні Вам за приклад жертовного, самовідданого, істинного християнського смирення і мужнього стояння за правду Божу. Вдячні Богові за те, що маємо можливість у ці важкі для України часи разом з Вами молитися за Збройні Сили України, за український народ, владу, військо і всіх воїнів. Молитися за перемогу, завершення війни і настання справедливого миру, якого так чекають усі українці.

У цей святковий день Вашого Небесного покровителя бажаємо Вам міцного здоров’я і довголіття, чистоти серця та ревності духу, незламності, кріпості і сили завжди словом і ділом правдиво навчати слову Христової істини!

Нехай Всемилостивий Господь, заступництвом Матері Божої та молитвами праведного Філарета Милостивого, збереже Вас у доброму здоров’ї та духовній радості, подасть душевні й тілесні сили на довге і плідне служіння на многії і благії літа!” – побажав у вітальному слові архієпископ Андрій.

Архієпископ Андрій подарував Святійшому владиці просфору та квіти.

Після вітання до присутніх з подячним і повчальним словом звернувся Святійший Патріарх Філарет.

Ваші преосвященства, хочу подякувати вам за те, що ви приїхали сьогодні в Київ для того, щоб разом зі мною помолитися в день святого праведного Філарета Милостивого.

Філарет Милостивий відрізнявся від інших тим, що був дуже милостивим. В чому виявлялась його милість? Він все роздавав. До нього зверталися, просили допомоги і він давав, і таким чином роздав усе. І ще прийшла до нього якась жінка і просила у нього корову. І він свою корову віддав. А його дружина стала його сварити за це, що він останнє віддав. Але Господь, за те, що він був такий милостивий підніс його так високо, що він став родичем Візантійського імператора. Так Господь нагородив його за милосердя.

Цим своїм житієм, своїм прикладом він показує як треба жити. Як треба жити? Допомагати всім, хто до тебе звертається. Не можеш допомогти, тоді поспівчувай цій людині. Не можеш висловити співчуття, думкою стань на його бік і тим самим ти виявиш любов до свого ближнього.

І ось Господь створює в житті такі умови, в яких людина повинна показати, хто вона є: добра чи зла? І зараз Господь створив умови – війна, страждання на Сході. І українці допомагають один одному і, тим самим, виявляють свій внутрішній стан. Якби не було цієї війни, та доброта, яка в людях є, про неї ніхто б не знав. А ось ці зовнішні страждання заставляють виявити – чи ти любиш чи не любиш? Якщо любиш, то допомагай. І що цікаво, український народ буває не єдиним, але коли наступають тяжкі часи, тоді єднається. І зараз, як ми бачимо, збирають допомогу по всій Україні і везуть на схід. Для чого вони везуть, хто їх на це штовхає? А штовхає їх на це любов, не тільки до України, а любов до тих людей, які страждають. І ми повинні дякувати їм, бо вони виявляють свою любов до ближніх. Нагородить їх Господь чи ні? Обов’язково нагородить, тому що вони на землі виявили любов до ближніх. І бачите, як їдуть багато добровольців на фронт захищати Україну. А що Господь сказав? А Господь сказав: «Що немає більшої любові, як хто душу свою віддасть за друзів своїх». Ось і вони їдуть туди душу свою віддавати за ближніх своїх і нагорода їх велика.

Посилає Господь нам випробування для того, щоб виявити – хто ми такі, українці? Любимо ми один одного чи не любимо? Виявляється, любимо! Бо в цих умовах співстраждаємо, допомагаємо, робимо все для того, щоб полегшити життя людини. І це ми добре робимо, тому що наслідком буде велика нагорода на небесах, у вічності. А це обов’язково буде, тому що Господь так сказав: «Немає більшої любові, як хто життя своє віддає за друзів своїх». Ось вони віддають життя, що Господь не виконає Свої слова? Виконає. Господь і на землі їх може нагородити, а в Царстві Небесному – обов’язково, бо вони проявили любов до своїх ближніх.

Не треба падати духом, що війна йде. Війна закінчиться, рано чи пізно, і наступить мир і тоді ми відчуємо ціну миру, який нам потрібен і є важливіший за все. Нехай Господь наш Ісус Христос допомагає нам робити те, про що він сказав: «Полюби ближнього, як самого себе». Тоді і на землі буде тобі добре, не говорячи вже про те, що тобі уготоване вічне блаженне життя на небесах“, – сказав у своєму слові Предстоятель.

Святкове богослужіння завершилося урочистим многоліттям Патріарху, Українській Церкві, владі, війську та побожному українському народові.